lunes, 2 de enero de 2017

PRESENTACIÓ UNITAT DIDÀCTICA


Breu Descripció

Per iniciar la UD estaria bé que féssim una avaluació inicial del que ja saben els nostres infants, i per fer-ho, hem pensat en crear un vídeo només amb imatges dels comerços i els serveis més propers als nostres infants... Això pot evocar en ells tot el que ja saben d'aquests llocs que començarem a treballar. A partir d'aquí, l'equip pedagògic decidirem els oficis que treballarem, que són aquells més comuns i amb més possibilitats de poder visitar durant les sortides. Programarem les sortides per poder conèixer aquests oficis de primera mà. Aquestes sortides ens permetran conèixer l'entorn més urbà del poble, les carreteres, semàfors, la plaça, la vegetació i parcs del poble...com també els espais més oberts i la natura quan anem a visitar la granja. Finalment, i després d’haver visitat aquests llocs on els infants tindran experiències significatives, construirem els racons dels diferents oficis. Aquests racons els haurem de construir tenint en compte també el seu entorn, per exemple, la fleca l'haurem d'ubicar al poble i no a les afores, ja que no té sentit que la gent s'hagi de desplaçar fora del poble per poder comprar el pa, i per contra, la granja s'haurà d'ubicar en un terreny que permeti pasturar als animals i que els grangers puguin conrear l'aliment necessari per als seus animals. Així doncs, els racons no sortiran com bolets sinó que tindrem una mica en compte l'entorn on s'ubiquen. Les famílies seran una part activa en aquesta unitat didàctica, i ens ajudaran a exposar en què consisteix cada ofici amb una visita a l'escola. A més a més, també els convidarem a ajudar-nos a muntar els diferents racons, aportant material, col·laborant en el disseny, ....

 

La nostra llar s'ubica en un entorn rural on els oficis artesanals encara perduren, podem trobar flequer tradicional, fuster artesanal, torner de ceràmica, elaboració de galetes artesanal... Cada any es celebra una fira d'artesania on s'ofereixen els seus productes. Aquesta fira es porta a terme a la Plaça de l'Església, on predomina la construcció medieval. També trobem tot tipus de serveis, com la farmàcia, l'escola, el metge, la carnisseria, fruiteria, supermercat...

 

El paisatge és molt divers, al nord trobem un terreny més muntanyós i abunden grans pinedes i conreus d'oliveres. Aquesta zona és molt coneguda i transitada durant la tardor pels caçadors de bolets. En canvi, a la zona sud el relleu és més suau, podem trobar diversos camps de conreu i masies disperses. 
 
 
Tipus de programació
La programació de la unitat didàctica serà temporal. Es realitzarà a principis del tercer trimestre i tindrà una durada de 5 setmanes.
 
Aquesta unitat didàctica tindrà relació directa amb la unitat didàctica 7 “El nostre entorn”, que es portarà a terme durant tot el segon i el tercer trimestre.
 
La principal font d’aprenentatge que utilitzarem serà el joc simbòlic per racons. També realitzarem exercicis emmarcats en altres matèries com activitats musicals (memorització de cançons amb mímica relacionades amb els oficis), activitats d’expressió verbal (explicació de relats curts sobre l’entorn rural i els oficis tradicionals), activitats plàstiques (realització d’un mural on es reculli diferents coneixements de la unitat didàctica).
 
També realitzarem sortides per visitar els diferents llocs de treball.
 
Es programaran visites de familiars per explicar característiques dels seus oficis, es procurarà que totes les famílies puguin participar.
 
En conclusió, volem treballar els oficis en relació amb el seu entorn i treballar-ho d'una forma global, per tal que sigui significatiu per als infants i per ajudar-nos a desenvolupar al màxim les seves capacitats, és a dir, el nostre objectiu final és el desenvolupament integral de l' infant.

 

Ubicació de la unitat didáctica
 

 PRIMER TRIMESTRE
 
SEGON TRIMESTRE

TERCER TRIMESTRE
UD 1: Adaptació
UD 4:
La tardor
UD 5: L'hivern
UD 10: La primavera
UD 12: L'estiu
UD2: L'acollida i l'acomiadament
 
UD7: El nostre entorn
UD 3: Hàbits i rutines
 
UD 6: El Nadal
UD 8: Carnestoltes
UD 9: Arbres i flors
UD 11: Els oficis del meu poble
UD 13: L'aigua

 





Justificació

Finalment, hem acordat entre totes que el nom de la nostra UD sigui... Els oficis del meu Poble! Hem consensuat aquest nom perquè hem pensat que és el que millor defineix el que tractarem durant aquesta unitat didàctica, per això mateix, el fet d'ubicar l'escola en un entorn rural ens permet més riquesa d'estímuls i més possibilitats de fer sortides a l'entorn de l'escola, possibilitant que l'aprenentatge dels infants sigui més significatiu.
                         
 

 

 





No hay comentarios:

Publicar un comentario