Ubicació:
sala
polivalent
Material:
Capses
de cartró de diferents mides, paper de regal amb ratlles de color
vermell, paper metal·litzat de color vermell i plata, cartolina de
color blanc i blau cel, paper d'embalar de color marró clar, paper
film transparent, imatges relacionades amb l'ofici de flequer, llapis
de colors,4 taps de plàstic, bosses de paper, brides de color blanc,
caixa enregistradora de joguina, recipients de plàstic, rodet de
fusta, tisores, cúter, cola d'enganxar liquida i en barra, cinta
adhesiva transparent gruixuda, celo, tornavís, panets, barres de pa,
pa rodó, croissants, ensaïmades i ous.
Descripció:
Pel
muntatge d'aquest racó s'han utilitzat pricipalment capses de
cartró. S'ha elaborat la taula, els prestatges i el mostrador
manualment amb cartró.
En
el mostrador hi ha tot els elements necessaris relacionats amb la
fleca i també una caixa registradora.
La taula és l'espai pensat per amassar. En un dels costats hi ha un forn creat manualment amb una caixa i paper metal·litzat de color`plata.
A
la paret del fons hi ha imatges enganxades relacionades amb la
fleca.

ACTIVITAT:
QUE BO ESTÀ EL PA!!
Edat
dels infants: infants de l'aula de P2
(de 2 a 3 anys d'edat).
Objectius d'aprenentatge:
- Participar activament en la neteja de les seves mans després de les activitats.
- Respectar a la resta d'infants i adults amb els quals interactua.
- Millorar la motricitat fina mitjançant la manipulació d'estris i materials propis de cada ofici.
- Millorar la coordinació dels moviments mitjançant accions pròpies de cada ofici.
Continguts:
- Confiança en les diverses possibilitats d'acció del propi cos.
- Desenvolupament dels sentits.
- Adquisició de nou vocabulari relacionat amb els oficis seleccionats.
- Control de les possibilitats motrius del cos: el moviment i la força.
- Iniciativa per demanar ajuda.
- Interès per participar en les activitats proposades.
Temps:
30 minuts com a màxim.
Recursos:
Ingredients
24 panets
700
gr. de farina de força
100
gr. de mantega
100
gr. de sucre
15
gr. de llevat de forner
4
ous
250
ml. de llet
100
gr. de boletes de xocolata
½
culleradeta de sal
1
llimona
Recursos materials
1
bol gran de plàstic, 1 mitjà, 1 petit (per les elaboracions),
recipients de plàstic per a cada ingredient, balança, ratllador,1
pinzell de silicona, 1 espàtula de silicona, 1 cullera, 1
culleradeta, 1 forquilla, 1 ganivet, 2 safates per al forn, 1 drap de
cuina, 2 lamines de paper per al forn, forn, microones,1 taula gran a
la mida dels infants,10 cadires petites
Desenvolupament:
L'activitat
consistirà en elaborar en gran grup uns panets de llet amb boletes
de xocolata a partir d'una recepta molt senzilla i apta per als més
petits. És convenient realitzar-la a primera hora del matí, just
després de l'activitat del Bon Dia, ja que tot i que el procés
d'elaboració és molt simple, els panets necessitara unes hores de
repòs abans de poder-los fer al forn.
Durant
els 35 minuts previs a l'activitat, una de les educadores
s'encarregarà de preparar la massa mare per a la nostra elaboració.
Per fer-ho, diluirà el llevat de forner en un bol amb 6 culleradetes
de llet tèbia i afegirà uns 75 grams de farina. Ho barrejarà i ho
taparà amb un drap de cuina. Deixarà actuar el llevat durant uns 30
minuts i d'aquesta manera obtindrem la massa mare.
Passats
els 30 minuts, i un cop tenim els ingredients preparats en diferents
recipients i amb les quantitats exactes, serà quan els petits
flequers passaran a l'acció.
Abans
de començar, es rentaran molt bé les mans i s'asseuran al voltant
de la taula que tenim preparada en la nostra Fleca amb els
ingredients ja a punt (utilitzarem la taula gran que tenim en racó
d'experimentació).
Durant
l'elaboració seran necessàries dues educadores, una que durà a
terme l'activitat d'elaboració dels panets, i l'altre que donarà
suport als infants que ho necessitin i mantindrà l'ordre.
L'educadora
principal, es col·locarà al mig de la taula de manera que tots els
infants puguin veure el que fa. Col·locarà en un bol 300 grams de
farina, 3 ous, la mantega, la sal, el sucre i la llet a temperatura
ambient (la relació de quantitats es troba detallada en l'apartat de
recursos). Ho barrejarà tot i afegirà la massa mare (prèviament
preparada), la ratlladura de llimona i tornarà a barrejar.
És
important que durant aquesta part l'adult vagi verbalitzant d'una
manera atractiva i motivadora per als infants cada acció que fa,
quins ingredients necessita i quins estris va utilitzant.
Un
cop tenim la barreja feta, serà el moment d'amassar-ho tot al damunt
de la taula. Col·locarem en el centre de la taula un recipient amb
la farina restant i demanarem als infants que vagin agafant grapats
de farina i els deixin caure damunt la taula. L'educadora els hi
mostrarà com ho han de fer. Serà un bon moment per experimentar amb
el suau tacte que té la farina. Un cop tenim la farina escampada per
la taula serà el moment de col·locar la nostra massa al damunt per
poder-la manipular.
L'educadora
els hi explicarà que s'ha d'anar movent amb força fins que no quedi
enganxada en els dits en tocar-la i els mostrarà com ho han de fer.
Deixarem uns minuts perquè els petits la manipulin amb les seves
mans exercitant les seves capacitats motrius i experimentant noves
textures mitjançant el tacte.
Passats
uns minuts, l'educadora continuarà amassant fins que la massa tingui
consistència.
Un
cop finalitzat, mostrarà als infants com en tocar-la ja no s'enganxa
en els dits.
A
continuació, donarem a cada infant un gran grapat de boletes de
xocolata. L'educadora anirà fent obertures en la massa (com si de un
volcà es tractés) i demanarà a cada infant que col·loqui a dins
unes quantes boletes i ho tornarà a amassar. Aquesta acció es
repetirà tres vegades.
Tot seguit, l'educadora tallarà la massa amb l'ajuda d'un ganivet en petites porcions (més o menys com un ou de grans) i repartirà dos porcions a cada infant i les quatre restants les elaborarà ella mateixa fent la mostra. Cada infant amassarà els seus panets i ajudant-se de les dues mans els hi donarà la forma rodona (com si estiguéssim fent mandonguilles). Les educadores els ajudaran en aquesta part i els mostraran com es fa. Si les formes no queden gaire bé no importa, el que realment importa és que els petits participin activament i gaudeixin de l'activitat.
Finalment
decorarem cada panet col·locant alguna boleta de xocolata al damunt
i els posarem a sobre de les safates per al forn, prèviament
preparades amb el paper especial per al forn i una miqueta de farina
per sobre. En aquesta part tindrem en compte de deixar bastant espai
entre els panets, ja que mentre que els deixem reposar augmentaran el
seu volum.
Hi
haurà un total de 12 panets a cada safata.
Per
finalitzar els nostres panets dolços i dóna'ls-hi un toc brillant,
l'educadora batrà un ou afegint una miqueta d'aigua i cada infant
podrà pintar els seus panets utilitzant un pinzell de silicona.
Una de les educadores portarà les dues safates a la cuina i les posarà a dins del forn apagat i taparà amb un drap de cuina la porta del forn per protegir els panets de la llum i les corrents d'aire.
Mentrestant
a l'aula començarem a recollir i netejar la taula, i un cop tot net
ens anirem a rentar les mans.
Transcorregudes
de 3 a 5 hores fornejarem els panets a 200 graus durant uns 15
minuts, els deixarem refredar i ens els menjarem per berenar.
BON
PROFIT!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario