lunes, 9 de enero de 2017

RACÓ: FLECA MOLLES DE PA!!


Ubicació: sala polivalent

Material: Capses de cartró de diferents mides, paper de regal amb ratlles de color vermell, paper metal·litzat de color vermell i plata, cartolina de color blanc i blau cel, paper d'embalar de color marró clar, paper film transparent, imatges relacionades amb l'ofici de flequer, llapis de colors,4 taps de plàstic, bosses de paper, brides de color blanc, caixa enregistradora de joguina, recipients de plàstic, rodet de fusta, tisores, cúter, cola d'enganxar liquida i en barra, cinta adhesiva transparent gruixuda, celo, tornavís, panets, barres de pa, pa rodó, croissants, ensaïmades i ous.
Descripció:

Pel muntatge d'aquest racó s'han utilitzat pricipalment capses de cartró. S'ha elaborat la taula, els prestatges i el mostrador manualment amb cartró.

En el mostrador hi ha tot els elements necessaris relacionats amb la fleca i també una caixa registradora.

La taula és l'espai pensat per amassar. En un dels costats hi ha un forn creat manualment amb una caixa i paper metal·litzat de color`plata.

A la paret del fons hi ha imatges enganxades relacionades amb la fleca.


ACTIVITAT: QUE BO ESTÀ EL PA!!


Edat dels infants: infants de l'aula de P2 (de 2 a 3 anys d'edat).

Objectius d'aprenentatge:

  • Participar activament en la neteja de les seves mans després de les activitats.
  • Respectar a la resta d'infants i adults amb els quals interactua.
  • Millorar la motricitat fina mitjançant la manipulació d'estris i materials propis de cada ofici.
  • Millorar la coordinació dels moviments mitjançant accions pròpies de cada ofici.

Continguts:

  • Confiança en les diverses possibilitats d'acció del propi cos.
  • Desenvolupament dels sentits.
  • Adquisició de nou vocabulari relacionat amb els oficis seleccionats.
  • Control de les possibilitats motrius del cos: el moviment i la força.
  • Iniciativa per demanar ajuda.
  • Interès per participar en les activitats proposades.

Temps: 30 minuts com a màxim.

Recursos:

Ingredients 24 panets
700 gr. de farina de força
100 gr. de mantega
100 gr. de sucre
15 gr. de llevat de forner
4 ous
250 ml. de llet
100 gr. de boletes de xocolata
½ culleradeta de sal
1 llimona

Recursos materials

1 bol gran de plàstic, 1 mitjà, 1 petit (per les elaboracions), recipients de plàstic per a cada ingredient, balança, ratllador,1 pinzell de silicona, 1 espàtula de silicona, 1 cullera, 1 culleradeta, 1 forquilla, 1 ganivet, 2 safates per al forn, 1 drap de cuina, 2 lamines de paper per al forn, forn, microones,1 taula gran a la mida dels infants,10 cadires petites

Desenvolupament:

L'activitat consistirà en elaborar en gran grup uns panets de llet amb boletes de xocolata a partir d'una recepta molt senzilla i apta per als més petits. És convenient realitzar-la a primera hora del matí, just després de l'activitat del Bon Dia, ja que tot i que el procés d'elaboració és molt simple, els panets necessitara unes hores de repòs abans de poder-los fer al forn.

Durant els 35 minuts previs a l'activitat, una de les educadores s'encarregarà de preparar la massa mare per a la nostra elaboració. Per fer-ho, diluirà el llevat de forner en un bol amb 6 culleradetes de llet tèbia i afegirà uns 75 grams de farina. Ho barrejarà i ho taparà amb un drap de cuina. Deixarà actuar el llevat durant uns 30 minuts i d'aquesta manera obtindrem la massa mare.

Passats els 30 minuts, i un cop tenim els ingredients preparats en diferents recipients i amb les quantitats exactes, serà quan els petits flequers passaran a l'acció.

Abans de començar, es rentaran molt bé les mans i s'asseuran al voltant de la taula que tenim preparada en la nostra Fleca amb els ingredients ja a punt (utilitzarem la taula gran que tenim en racó d'experimentació).

Durant l'elaboració seran necessàries dues educadores, una que durà a terme l'activitat d'elaboració dels panets, i l'altre que donarà suport als infants que ho necessitin i mantindrà l'ordre.

L'educadora principal, es col·locarà al mig de la taula de manera que tots els infants puguin veure el que fa. Col·locarà en un bol 300 grams de farina, 3 ous, la mantega, la sal, el sucre i la llet a temperatura ambient (la relació de quantitats es troba detallada en l'apartat de recursos). Ho barrejarà tot i afegirà la massa mare (prèviament preparada), la ratlladura de llimona i tornarà a barrejar.

És important que durant aquesta part l'adult vagi verbalitzant d'una manera atractiva i motivadora per als infants cada acció que fa, quins ingredients necessita i quins estris va utilitzant.

Un cop tenim la barreja feta, serà el moment d'amassar-ho tot al damunt de la taula. Col·locarem en el centre de la taula un recipient amb la farina restant i demanarem als infants que vagin agafant grapats de farina i els deixin caure damunt la taula. L'educadora els hi mostrarà com ho han de fer. Serà un bon moment per experimentar amb el suau tacte que té la farina. Un cop tenim la farina escampada per la taula serà el moment de col·locar la nostra massa al damunt per poder-la manipular.

L'educadora els hi explicarà que s'ha d'anar movent amb força fins que no quedi enganxada en els dits en tocar-la i els mostrarà com ho han de fer. Deixarem uns minuts perquè els petits la manipulin amb les seves mans exercitant les seves capacitats motrius i experimentant noves textures mitjançant el tacte.

Passats uns minuts, l'educadora continuarà amassant fins que la massa tingui consistència.
Un cop finalitzat, mostrarà als infants com en tocar-la ja no s'enganxa en els dits.

A continuació, donarem a cada infant un gran grapat de boletes de xocolata. L'educadora anirà fent obertures en la massa (com si de un volcà es tractés) i demanarà a cada infant que col·loqui a dins unes quantes boletes i ho tornarà a amassar. Aquesta acció es repetirà tres vegades.

Tot seguit, l'educadora tallarà la massa amb l'ajuda d'un ganivet en petites porcions (més o menys com un ou de grans) i repartirà dos porcions a cada infant i les quatre restants les elaborarà ella mateixa fent la mostra. Cada infant amassarà els seus panets i ajudant-se de les dues mans els hi donarà la forma rodona (com si estiguéssim fent mandonguilles). Les educadores els ajudaran en aquesta part i els mostraran com es fa. Si les formes no queden gaire bé no importa, el que realment importa és que els petits participin activament i gaudeixin de l'activitat.

Finalment decorarem cada panet col·locant alguna boleta de xocolata al damunt i els posarem a sobre de les safates per al forn, prèviament preparades amb el paper especial per al forn i una miqueta de farina per sobre. En aquesta part tindrem en compte de deixar bastant espai entre els panets, ja que mentre que els deixem reposar augmentaran el seu volum.
Hi haurà un total de 12 panets a cada safata.

Per finalitzar els nostres panets dolços i dóna'ls-hi un toc brillant, l'educadora batrà un ou afegint una miqueta d'aigua i cada infant podrà pintar els seus panets utilitzant un pinzell de silicona.

Una de les educadores portarà les dues safates a la cuina i les posarà a dins del forn apagat i taparà amb un drap de cuina la porta del forn per protegir els panets de la llum i les corrents d'aire.
Mentrestant a l'aula començarem a recollir i netejar la taula, i un cop tot net ens anirem a rentar les mans.

Transcorregudes de 3 a 5 hores fornejarem els panets a 200 graus durant uns 15 minuts, els deixarem refredar i ens els menjarem per berenar.


BON PROFIT!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario